Care sunt beneficiile oferite de hrisca si de ce sa o consumi?

Care sunt beneficiile oferite de hrisca si de ce sa o consumi?

Hrisca este o cereala integrala foarte hranitoare pe care multi oameni o considera a fi un superaliment. Printre beneficiile sale pentru sanatate, hrisca poate imbunatati sanatatea inimii, poate promova pierderea in greutate si poate ajuta la gestionarea diabetului.

Hrisca este o sursa buna de proteine, fibre si energie. Hrisca nu contine gluten, asa ca pentru persoanele cu boala celiaca sau cu intoleranta la gluten, hrisca si faina de hrisca sunt alternative alimentare excelente.

Hrisca beneficii


Hrisca contine o varietate de nutrienti sanatosi. Este o sursa buna de proteine, fibre si carbohidrati complecsi sanatosi. O cana sau 168 de grame (g) de hrisca (seminte decojite) prajite si fierte contine urmatorii nutrienti:
• 5,68 g de proteine
• 1,04 g de grasime
• 33,5 g carbohidrati
• 4,5 g fibre
• 148 miligrame (mg) de potasiu
• 118 mg fosfor
• 86 mg de magneziu
• 12 mg de calciu
• 1,34 mg de fier

Hrisca contine, de asemenea, vitamine , printre care:
• tiamina
• riboflavina
• niacina
• acid folic
• vitamina K
• vitamina B-6

Urmatoarele sectiuni analizeaza dovezile pentru posibilele beneficii pentru sanatate ale adaugarii de hrisca la dieta.

1. Imbunatatirea sanatatii inimii


Hrisca este bogata in fibre. Ca cereala integrala, hrisca ar putea avea beneficii pentru sanatatea inimii. Cardiologii recomanda ca cel putin jumatate din cerealele din dieta unei persoane sa fie cereale integrale.

Alimentele din cereale integrale contin nutrienti care sunt importanti pentru sanatatea inimii, inclusiv fibre si niacina. Deci cei care sunt interesati de mancat sanatos ar trebui sa aiba hrisca pe lista.

O revizuire sistematica din 2015 a gasit o legatura intre dietele care erau mai bogate in alimente din cereale integrale si un risc mai scazut de boli de inima.

2. Imbunatatirea digestiei


Hrisca este bogata in fibre. Fibrele alimentare sunt un tip de carbohidrat pe baza de plante pe care organismul nu-l poate descompune in timpul digestiei.

Fibrele sprijina intestinele in digerarea eficienta a alimentelor si ajuta alimentele sa se deplaseze prin tractul digestiv. Pot avea si alte beneficii, cum ar fi incurajarea pierderii in greutate si prevenirea bolilor cardiovasculare.

O cana de hrisca contine, de asemenea, 1,58 mg de se recomanda 14 pana la 16 mg niacina pentru adulti. Niacina, sau vitamina B-3, este esentiala pentru transformarea carbohidratilor, grasimilor si proteinelor in energie pentru ca celulele organismului sa o utilizeze.

Fiind o sursa buna de fibre si niacina, hrisca este o alegere buna pentru sanatatea digestiva.

3. Managementul greutatii


Hrisca este, de asemenea, o optiune buna pentru gestionarea greutatii. Satietatea este senzatia de plin dupa masa. Este un concept important in prevenirea cresterii in greutate sau promovarea pierderii in greutate.

Alimentele care cresc satietatea pot compensa foamea pentru perioade mai lungi si pot reduce numarul total de calorii pe care o persoana le consuma pe parcursul unei zile.

Hrisca este bogata in proteine. Cercetarile au descoperit ca alimentele bogate in proteine sunt esentiale pentru gestionarea greutatii deoarece conduc la o satietate mai mare cu mai putine calorii decat alte tipuri de alimente.

4. Gestionarea diabetului


Ca cereale integrale, hrisca este o sursa de carbohidrati complecsi. Aceasta forma de carbohidrati poate ajuta oamenii sa-si gestioneze nivelul de glucoza din sange.

Organismul aloca mai mult sa descompuna carbohidratii complecsi decat carbohidratii simpli. Acest lucru incetineste digestia si ajuta la mentinerea nivelului de zahar din sange stabil pentru mai mult timp.

Painea alba este un exemplu de carbohidrat simplu. Din fericire este simplu sa introduci hrisca in alimentatie si daca te intrebi cums e prepara hrisca poti cauta pe internet hrisca retete si vei gasi mai multe metode de a prepara aceste cereale pentru a te ajuta sa fii in forma.

Hrisca

Cereale integrale

Superalimente

Proteine

Ultimele articole pe Blog